Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Dan kunt u deze mailen naar info@so-da.nl.

Wat is SODA bij winkeldiefstal?

SODA bij winkeldiefstal is een online platform waarop een winkelier snel en eenvoudig een diefstal kan afhandelen, ook als de politie niet ter plaats komt. SODA stelt de winkeldief namens de winkelier aansprakelijk en verhaalt de schade. Klik hier om de introductievideo te bekijken.

Wat is Samen Eens?

Winkeldiefstal is een misdrijf, daarom wordt een diefstal vaak door de politie in behandeling genomen. Door de aanhoudende drukte bij de politie is het helaas niet altijd mogelijk dat zij ter plaatse aanwezig zijn om de winkelier te ondersteunen. Met Samen Eens kunt u een winkeldiefstal correct afhandelen, ook zonder tussenkomst van de politie. Als de winkeldiefstal vaststaat en de winkeldief de diefstal bekent, dan kunt u het met Samen Eens onderling oplossen. Samen Eens is één van de opties tijdens de afhandeling via het platform Bij winkeldiefstal. Beide partijen ondertekenen digitaal een overeenkomst, waarin de financiële afspraken vastgelegd worden. De winkeldief betaalt €181,-. schadevergoeding via SODA aan de winkel en daarmee is de zaak afgehandeld.

Wat is aansprakelijk stellen?

In de wet staat dat de veroorzaker van schade verplicht is om deze te vergoeden (BW6:162). Als een winkeldiefstal afgehandeld wordt via het platform en er niet gekozen is voor Samen Eens, dan zal de schade op een andere manier afgehandeld gaan worden. De winkeldief wordt dan aansprakelijk gesteld voor een schadevergoeding van €181,-. SODA stuurt de winkeldief een rekening en verzorgt de verdere afhandeling.

Wordt de diefstal geregistreerd op het strafblad?

De afhandeling wordt op een strafblad geregistreerd als de officier van justitie of de rechter vastgesteld heeft dat de diefstal gepleegd is. Of er sprake is van een registratie op het strafblad is afhankelijk van de politieafhandeling.

Waarom €181,-?

SODA heeft uitgerekend dat een winkeldief gemiddeld voor minimaal €181,- aan schade veroorzaakt (indirecte schade). Door een vast bedrag te hanteren is er duidelijkheid voor de winkeldief en de winkelier.

Wat als er niet betaald wordt?

Indien de schadevergoeding niet wordt betaald dan zal SODA namens de winkelier een deurwaarder inschakelen. Als de betaling dan nog steeds uitblijft, dan vraagt SODA de rechter om de schadevergoeding toe te wijzen.

Wanneer kan de winkeldief betalen?

Als een diefstal online geregistreerd is dan ontvangt de winkeldief een e-mail met een betaallink. Deze kan worden gebruikt om te betalen. Is er geen e-mailadres bekend? Dan wordt de schadenota naar het huisadres gestuurd. Betalen kan dus meestal direct online na de diefstal of in geval van schriftelijke correspondentie in de daaropvolgende week per bank.

Hoe kan de winkeldief betalen?

SODA maakt gebruik van een QR code of een link naar Mollie payments. Mollie biedt vele betaalmogelijkheden waaronder iDeal en PayPal. Ook kan er achteraf aan SODA betaald worden door een losse overboeking. Via Mollie kan worden betaald met:

  • Nederlandse banken
  • Belgische banken
  • Duitse banken
  • Paypal
  • Klarna

Wat als de winkeldief niet Nederlands is?

Als de winkeldief niet Nederlands is, maar de schadevergoeding wel wil betalen dan kan dit ook met Mollie via verschillende internationale banken.

Hoe kun je de schade verhalen als de politie er niet bij betrokken is?

Volgens de wet is winkeldiefstal een onrechtmatige daad (BW6:162). De schade moet dus vergoed worden. Dit staat los van een eventuele afhandeling door de politie.

Kan elke winkel meedoen?

Iedere winkel, groot of klein kan zich aanmelden. Klanten van SODA hebben een persoonlijk deelnemersnummer en wachtwoord. Bent u nog geen deelnemer? Dan kunt u alsnog een winkeldiefstal aanmelden. U ontvangt achteraf uw persoonlijke inloggegevens van SODA.

Waar kan ik de status van een zaak zien?

Deelnemers hebben een persoonlijk portal. Hierin kan de status van alle aangemelde zaken live gevolgd worden.

Is het platform gekoppeld aan het politiesysteem het RAPP?

Sinds oktober 2021 is het platform klaar om gekoppeld te worden aan het RAPP. Inmiddels zijn er landelijk dertien winkels gekoppeld en in 2023 sluit de politie successievelijk meer vestigingen zich aan.

Wat zijn de kosten?

Winkeldieven betalen €181,- schadevergoeding. SODA rekent uitsluitend kosten bij een succesvolle afhandeling. Er zijn geen vaste of maandelijkse kosten van toepassing. Wij werken op basis van no cure no pay. Klik hier voor meer informatie over de opbouw van de schadevergoeding en kosten

Ik ben mijn inloggegevens kwijt

Als u ingelogd bent dan wordt een deel van de gegevens al automatisch ingevuld. Klik hier om uw gegevens op te vragen.